FC Barcelona staat in 2024 voor een ernstige financiële crisis die de toekomst van de club zowel op als naast het veld bedreigt. De financiële problemen broeien al jaren, en hoewel de club drastische stappen heeft ondernomen om de situatie te verlichten, zitten ze nog steeds diep in de schulden.

Dat meldt Barca.

Joan Laporta, de voorzitter van de club, en sportief directeur Deco hebben hard gewerkt om de financiën van de club te stabiliseren.

Een groot deel van het probleem komt voort uit de enorme schulden van de club, geschat op ongeveer 1,35 miljard euro. Deze schulden werden verergerd door de COVID-19-pandemie, die de inkomsten drastisch verminderde, evenals door de buitensporige loonkosten en slechte transferdeals van eerdere besturen.

Laporta en zijn administratie hebben geprobeerd de schulden te verlichten door een reeks financiële “hefbomen” te gebruiken. Een daarvan was de verkoop van 25% van de La Liga TV-rechten van de club aan Sixth Street Capital voor 207 miljoen euro over 25 jaar.

Daarnaast werd 49,5% van Barcelona Studios verkocht aan Socios.com en Orpheus Media voor in totaal 200 miljoen euro. Sponsordeals hebben ook een grote rol gespeeld bij het genereren van inkomsten, waarbij de deal met Spotify, die de naamgevingsrechten voor Camp Nou omvat, de club 240-280 miljoen euro over vier jaar opleverde.

Ondanks deze inspanningen blijft Barca moeite hebben om de begroting in evenwicht te brengen. La Liga heeft strikte regels voor financiële fair play ingevoerd, wat betekent dat de club slechts een derde van haar inkomsten kan uitgeven aan nieuwe spelersaankopen. Dit heeft de club gedwongen zich te concentreren op het verlagen van de loonkosten en het verkopen van spelers.

Verschillende sleutelspelers, zoals Gerard Piqué, Jordi Alba en Sergio Busquets, hebben salarisverlagingen geaccepteerd om de club te helpen. Daarnaast is Philippe Coutinho verkocht aan Aston Villa, terwijl spelers zoals Clement Lenglet en Antoine Griezmann zijn uitgeleend. De Frenkie de Jong-saga was ook cruciaal, waarbij de club probeerde hem te verkopen om geld vrij te maken, maar hij stond erop te blijven totdat zijn uitgestelde salaris was betaald.

De club heeft ook de ambitie om de selectie te versterken met nieuwe spelers. Onder de potentiële aanwinsten zijn jonge talenten zoals Nico Williams van Athletic Bilbao en Dani Olmo van RB Leipzig. Beide spelers worden beschouwd als toekomstige sterren die kunnen bijdragen aan het herstel van het sportieve succes van de club.

Op het veld zijn enkele van de grootste profielen van de club nu spelers zoals Andreas Christensen, Gavi en Pedri, die allemaal cruciaal zijn geweest voor de prestaties van het team. Christensen heeft stabiliteit gebracht in de verdediging, terwijl Gavi en Pedri blijven imponeren als toekomstige sterren van het middenveld.

Hoewel er veel stappen zijn ondernomen om de financiën van de club te verbeteren, liggen er nog grote uitdagingen in het verschiet. Barcelona hoopt terug te keren naar de top van het Europese voetbal, maar dit zal voortdurende financiële aanpassingen en succesvolle investeringen in zowel jonge talenten als gevestigde sterren vereisen.

Samenvattend staat FC Barcelona voor een complexe financiële situatie die zorgvuldige planning en management vereist om de langetermijn duurzaamheid en sportieve succes van de club te waarborgen. Laporta en Deco hebben een monumentale taak voor zich, maar met de juiste beslissingen en een beetje geluk kan de club misschien de weg terugvinden naar de top van het Europese voetbal.